Wednesday 11 June 2014

Aiskrim Coklat




Bahan - Bahan:

4 kuning telur
1/2 cawan gula
500 ml susu (gunakan susu kotak - pilihan saya susu dutch lady)
1 sudu teh tepung jagung
3 sudu besar serbuk koko
250 gm krim putar (whiping cream)


Cara - Cara Membuat :

1. Masak kesemua bahan kecuali krim putar dan biarkan sejuk. Setelah sejuk, simpan di dalam bekas bertutup dan masukkan ke dalam peti sejuk beku selama 2 jam.

2. Pukul krim putar sehingga pekat (terbentuk garis-garis melengkung pada krim).

3. Campurkan krim putar bersama bahan 1. Gaul rata (gunakan senduk sahaja, tidak perlu putar).

4. Simpan di dalam peti sejuk beku semalaman. Setelah itu, keluarkan dan pukul (dengan mixer) sehingga aiskrim menjadi dua kali ganda banyaknya.

5. Masukkan aiskrim ke dalam bekas bertutup dan simpan di dalam peti sejuk beku sehingga mengeras dan boleh dihidang.

6. Sebagai tambahan, anda boleh campurkan coklat cip, coco crunch atau coklat kit kat pada aiskrim anda...


Selamat Memcuba....











No comments: