Bahan Bahan :
1 tin susu cair
200 gm minyak sayuran
250 gm susu pekat
100 gm serbuk koko
4 biji telur
250 gm gula kaster
150 gm tepung gandum
1sk soda bikarbonat
1 sk baking powder
1 tin susu cair
200 gm minyak sayuran
250 gm susu pekat
100 gm serbuk koko
4 biji telur
250 gm gula kaster
150 gm tepung gandum
1sk soda bikarbonat
1 sk baking powder
Cara-Cara Membuat:
1.Campurkan kesemua bahan masak dan masak dengan
api perlahan sehingga licin. Tak perlu sampai mengelegak. Angkat.
2.Pukul telur hingga kembang. Tuangkan adunan yang dimasak ke dalam telur. Satukan adunan tadi dengan mixer. Akhir sekali, masukkan bahan kering sedikit demi sedikit sehingga sebati.
3.Masukkan ke dalam loyang yg di lapik dan diminyakkan. Tutup permukaan loyang dengan aluminium foil. Minyakkan juga aluminium foil supaya tidak melekat di kek.
4.Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
5.Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing @ ganache.
Untuk Chocolate Ganache :
3/4 cawan susu
1/3 cawan butter
8 oz chocolate chips
Cara-Cara Membuat:
2.Pukul telur hingga kembang. Tuangkan adunan yang dimasak ke dalam telur. Satukan adunan tadi dengan mixer. Akhir sekali, masukkan bahan kering sedikit demi sedikit sehingga sebati.
3.Masukkan ke dalam loyang yg di lapik dan diminyakkan. Tutup permukaan loyang dengan aluminium foil. Minyakkan juga aluminium foil supaya tidak melekat di kek.
4.Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
5.Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing @ ganache.
Untuk Chocolate Ganache :
3/4 cawan susu
1/3 cawan butter
8 oz chocolate chips
Cara-Cara Membuat:
1.Cairkan butter dan masukkan susu. Panaskan di atas dapur tapi jangan sampai mendidih.
2.Tuang ke atas coklat chips dan tunggu sekejap sehingga chocolate chips cair,
3.kemudian dikacau rata. Boleh disapu pada kek yang telah disejukkan.

Tweet
No comments:
Post a Comment