Base / Dasar
Biskut
150gm biskut Oreo (buang krim)
30gm mentega di cairkan
Bahan Kek Keju
300gm krim keju - suhu bilik
60gm gula caster
1 sudu besar tepung jagung
2 biji telur
1 sudu besar jus oren / lemon
100ml UHT whipping cream
100gm coklat snickers di cincang kasar
Topping Chocolate Ganache
100gm coklat masakan di cincang kasar
50ml UHT whipping cream
Hiasan : Coklat snickers, kekacang atau parutan coklat putih
Loyang : Loose Base Tin 7"
Cara-Cara Membuat :
150gm biskut Oreo (buang krim)
30gm mentega di cairkan
Bahan Kek Keju
300gm krim keju - suhu bilik
60gm gula caster
1 sudu besar tepung jagung
2 biji telur
1 sudu besar jus oren / lemon
100ml UHT whipping cream
100gm coklat snickers di cincang kasar
Topping Chocolate Ganache
100gm coklat masakan di cincang kasar
50ml UHT whipping cream
Hiasan : Coklat snickers, kekacang atau parutan coklat putih
Loyang : Loose Base Tin 7"
Cara-Cara Membuat :
1. Kisar biskut oreo hingga halus, masukkan mentega
cair gaul rata hingga boleh di kepal. Masukkan ke dalam loyang loose base tin,
ratakan dan tekan hingga padat. Bakar selama 10 minit pada suhu 160C. Biarkan
sejuk dahulu.
2. Pukul krim keju dan gula hingga licin dan tidak
berketul. Masukkan telur, jus oren/lemon dan whipping cream, pukul hingga
sebati. Scrapkan tepi pengisar dan pukul sebentar hingga bergaul rata dan tidak
berketul.
3. Masukkan coklat snickers yang di dadu, kaup
balikkan hingga rata. Kemudian tuang ke atas dasar biskut oreo.
4. Bakar secara bain marie pada suhu 160C selama 40
- 50 minit atau hingga permukaannya kekuningan.
5. Tutup api ketuhar, Rengangkan sedikit pintu
ketuhar dan biarkan kek di dalamnya hingga sejuk.
6. Keluarkan kek dan simpan di dalam peti sejuk
selama 5 jam atau semalaman.
7. Topping : Panaskan whipping cream secara bain
marie, masukkan coklat masakan yang di cincang, kacau hingga coklat larut.
Angkat dan biarkan suam.
8. Tuang topping coklat ganache ke atas permukaan
kek, tabur dengan coklat snickers yang di dadu, kekacang atau parutan coklat
putih jika suka.
Selamat Mencuba….

Tweet
No comments:
Post a Comment