Bahan
A:
1 Cawan Susu Coklat (Dutch Lady)
1cawan Minyak Masak
¾ Cawan Gula Castor
¾ Coklat Bar
½ Sudu Kecil Coklat Emulko (Pilihan)
½ Cawan Susu Pekat Manis
¾ Cawan Serbuk Koko
Bahan B:
¾ Cawan Gula Castor
¾ Coklat Bar
½ Sudu Kecil Coklat Emulko (Pilihan)
½ Cawan Susu Pekat Manis
¾ Cawan Serbuk Koko
Bahan B:
4 Biji Telur Putih Sahaja
Bahan C:
Bahan C:
1 ¼ Cawan Tepung Gandum
1 Sudu Kecil Soda Bikarbonat
1 Sudu Kecil Baking Powder
Bahan D: Untuk Toping
1 Sudu Kecil Magerin
¼ Cawan Susu Coklat
¼ Cawan Susu Pekat Manis
¼ Coklat Bar
Rice Chocolate
Badam
Cara-Cara Membuat:
1. Cairkan Coklat Bar Guna Teknik “Double Boiler”.
2. Masukan Semua Bahan A Ke Dalam Mangkuk Dan Kacau Sehingga Sebati. Panaskan Di Atas Api Yang Sederhana Kecil Selama 1-2 Minit.
3. Ayak Bahan C Dan Tuangkan Ke Dalam Bahan A.
4. Pukul Telur Sehingga Kembang Dan Masukkan Ke Dalam Adunan.
5. Kukus Adunan Selama 50 Minit- 1 Jam.
Cara Membuat Toping
1. Cairkan Bahan D Sehingga Sebati Dan Tuangkan Ke Atas Kek. Hiaskan Kek Dengan Rice Chocolate Dan Badam.
Selamat Mencuba.....

Tweet
No comments:
Post a Comment